Flash Player verdwijnt in 2020: moet uw e-learning content overschakelen naar HTML5? ?

Adobe, de maker van Flash Player, heeft zojuist het nieuws aangekondigd: Flash Player, de stertaal van het vroege internet, zal in 2020 in de geschiedenis van het web naar de vergetelheid worden verwezen. Is HTML5 de oplossing om het te vervangen? Dokeos biedt u wat stof tot nadenken.

 

HTML5 of native app: hoe vervang je Flash Player in je e-learning projecten?

Bekritiseerd om zijn veiligheidsgebreken en zijn zwaarte, heeft Flash Player ongeveer tien jaar lang het voortouw genomen op het web. Steve Jobs was de eerste die de alarmbel luidde door al in 2010 aan te kondigen dat hij Flash niet integreerde in zijn nieuwe IPhone. Android volgt twee jaar later. Dan is het de beurt aan Youtube en Chrome om HTLM5 op te leggen ten koste van Flash. Kortom, de aankondiging van het in de steek laten van Flash Player is slechts de slotaflevering van een langzame doodsstrijd. En de HTLM5 lijkt de nieuwe stertaal van het web te zijn!

 

30-50% van de bedrijven gebruikt Flash Player in hun e-learning programma’s.

Het aangekondigde afscheid van Flash Player, hoe voorspelbaar ook, is een aardverschuiving in de wereld van e-learning. De Flash-taal wordt al lang beschouwd als ideaal voor het ontwikkelen van hoogwaardige interactieve modules voor leerlingen – in ieder geval voor de komst van mobiel leren! Als gevolg daarvan maakt vandaag de dag nog steeds 30 tot 50% van onze klanten gebruik van op Flash gebaseerde tools. Ze moeten snel in de juiste volgorde komen om over te schakelen naar andere oplossingen… door bijvoorbeeld te kiezen voor HTML5!

 

HTML 5 is the new black

De eLearning Industry blog zei het lang voor het einde van de Flash: “HTLM5 wordt de nieuwe favoriet onder eLearning professionals”. En het is gemakkelijk om de redenen voor deze voorkeur te begrijpen. De taal biedt functionaliteiten die het gemakkelijk maken om video, geluid en interactie te ontwikkelen. De onderwijservaring kan net zo effectief en meeslepend zijn als de ervaring die in Flash is ontwikkeld… met minder nadelen!

In tegenstelling tot Flash Player, kan HTML5 worden gebruikt op mobiele apparaten. Het is ook compatibel met alle browsers. Met deze taal is het de ATAWAD (anytime, anywhere, any device) die als meester komt. En mobiel leren dat eindelijk werkelijkheid kan worden!

Opgelet: e-learning modules gepubliceerd in HTML5 laten een opvolging toe via AICC, SCORM of Tin Can… op voorwaarde dat uw LMS dit ondersteunt! Dit is een punt dat u moet controleren voordat u met HTLM5 begint. Natuurlijk is de Dokeos LMS SCORM-compatibel.

 

Zijn native apps een alternatief voor HTML5?

Hoewel HTML5 zich lijkt te vestigen als de standaard in de e-learning wereld, kan de specifieke optie van de native applicatie in sommige gevallen met belangstelling worden bestudeerd. Hoewel het robuuster en veiliger is dan HTML5, biedt het momenteel meer flexibiliteit in termen van gebruikerservaring.

Als u dus e-learningmodules in virtuele realiteit gebruikt, is de optie van de native applicatie vandaag de dag ongetwijfeld geschikter dan een HTML5-pagina, die snel kan “rukken” als de terminal niet van de laatste generatie is. Fans van de native app zullen je vertellen: het is geen toeval dat Facebook achteruit is gegaan door HTML5 op te geven ten gunste van een native app!

Nadeel: native apps zijn natuurlijk duurder te ontwikkelen dan HTML5-gereedschappen. Aan de andere kant is de oplossing geschikt als alle leerlingen dezelfde platforms en besturingssystemen gebruiken.

 

Dokeos begeleidt u in het einde van het Flash Player-tijdperk

Dokeos heeft onlangs een dienst gelanceerd die gewijd is aan de productie van e-learning content. Het ondersteunen van onze klanten bij de transformatie van Flash Player content is een van de belangrijkste missies van onze consultants en ontwikkelaars.

Welke technische alternatieven moet u kiezen in functie van uw beperkingen en budget?
Wat zijn de te volgen stappen – en in welk tijdsbestek?
Hoe kunt u profiteren van het herontwerp van de content om een effectieve mobiele leerstrategie te implementeren?

Dit zijn slechts enkele van de vragen die u aan onze contentproductieafdeling kunt stellen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

 

More news